De a az oldalunk témájához visszatérve ma egy kérdésem lenne: Miért drágább a hazai?
Ezt egy okos emberke Dr. Mártonffy Béla megválaszolta, vagy legalábbis próbálta megválaszolni.Idézem:
Na igen. Ez a nagy helyzet. Aki bővebben kíváncsi az interjúra itt a link: Beszélgetés DR. MÁRTONFFY BÉLÁVALEz egy igen összetett kérdés, nehéz röviden választ adni rá, mert egyebek mellett számos szakmai okot is magában foglal. Elöljáróban azonban szeretném leszögezni, nagyságrendi különbség nincs a magyar és az import zöldség-gyümölcs fogyasztói ára között.A meglévő árdifferencia legfőbb oka, hogy a magyar termékeket és termelőket sújtó adóterhek rendkívül magasak, gondolok itt elsősorban a 27%-os általános forgalmi adóra. A konkurens országokban a zöldség és a gyümölcs ÁFÁ-ja három és hét százalék között mozog, ami annyira jelentős eltérés, hogy önmagában is magyarázatot ad az árkülönbségre. Emellett számos szakmai és üzletpolitikai tényezőt is meg kell, hogy említsek, mert a magyar fogyasztó az ilyen jellegű információnak nincsen a birtokában. Nem is szükséges túlságosan visszamennünk az időben: az elmúlt év folyamán az Escherichia coli-botrányt követően nagy kínálat jelentkezett az európai piacon, senki sem tudott megfelelő áron eladni, s a tőkeerős országok a marketingstratégiájuk részeként egészen minimális szintre szorították le az áraikat. Miután az európai egységes piacon az áruknak szabad mozgástere van, hazánkba is nyomott áron érkezett be a zöldség és a gyümölcs, ezzel pedig a hazai termelők nem voltak képesek versenyre kelni.Tovább sorolva az okokat: az alkalmazott technológiának és a hozamnak is jelentős árbefolyásoló hatása van. Például a holland és a spanyol termelők magasabb szintű technológiával tudják előállítani termékeiket. Ezen a téren Magyarország a középmezőnyben foglal helyet, mind a zöldség-, mind a gyümölcstermesztés terén. A hozam pedig értelemszerűen hatással van az árakra.
Gabi
Érdekes témát feszegettek, jó olyanokról olvasni amiket még nem tudok :D sokat tanulni belőle.
VálaszTörlés